En tarvitse, en tarvitse, en tarvitse

Kaksi sanaa, en ja tarvitse, ovat pyörineet päässäni viime aikoina. Olen ollut armoton shoppailija. Olen kasvanut siihen, että tylsyyteen, iloon ja suruun voi ostaa jotain kivaa. Itsensä voi palkita ja kannustaa ostamalla jotain, oli se sitten meikki, herkku, vaate tai sisustusasia. Mikäs sen ihanampaa, kun uusi mekko, takki tai suklaalevy.

Viime aikoina olen vasta todella alkanut käsittää, millaisessa yltäkylläisyydessä elämme. Puhelimia puhelimen perään, uusimmat ja muodikkaimmat takit joka keväälle ja syksylle, viidet ihan kivat kengät kesään, joka kerta kun hiukankin tekee mieli herkkuja niin nokka kohti lähikauppaa.

Muovipakkauksia, pusseja, tavaran kuljetuksia maailmalta, päästöjä, lapsityövoimaa, kierrättämättömiä tavaroita. Paljon asioita, jotka tekevät kehityksen olemattomaksi ja joiden vaikutus globaalilla tasolla on huolestuttavan negatiivinen.

Olen boikotoinut jo pitkään kaikkia brändejä, jotka tiedän teettävän lapsityövoimalla vaatteita. Lapsityövoimaa käyttää yllättävän paljon myös laadukkaiksi tuotteiksi mielletyt merkit! Lapsityövoima oli ensimmäinen askel ympäristöystävällisempään osteluuni. Ensin meni halpatavaraketjut boikottiin. Kalliimpia vaatteita joutui harkitsemaan hetken kauemmin. Liikkeistä ei lähtenytkään enää kymmenien vajaan parinkympin tuotteiden kanssa hymyssä suin kohti seuraavia halppisliikkeitä. Nyt jouduin miettimään, kumpi on kivempi mekko vai paita. Kumpaa tarvitsen enemmän. Hetkonen… Tässä kohtaan käsitin sanan tarvita. Enhän minä tarvitse kumpaakaan. Minulla on kaikki mitä tarvitsen. Minulla on pukea koko ystäväpiirini juhliin tai mökille. En minä tarvitse. Mutta minä haluan. Onhan muoti nyt ihan mieletön juttu. Rakastan sitä.

Miten ihanaa oli löytää kirppikset! Ihan kuin olisi aarrejahdissa. Kirppiksiltäkin tuli ensin huti ostoja, sillä kaikki on niin paljon halvempaa kuin liikkeissä. Omatunto ei kuitenkaan hakkaa niin kovaa vastaan, kun tietää ostavansa jo aikaisemmin ostettua. Sitä paitsi, koen yksityishenkilöiden tukemisen kirpparitulojen myötä miellyttävämmäksi kuin valtavien yritysten. Jostain muotilehdestä nappasin hyviä Facebook-kirppiksiä. Niistäkin innostuin, lähinnä selailemaan. Olen hiukan vainoharhainen rahansiirtojen suhteen tuntemattomien kanssa, joten en tykkää ostaa face-kirppiksiltä. Kaikki parhaat löydöt sijaitsevat meinaan Helsingissä, ei Turussa.

Länsimaisella ihmisellä ei ole kuin yksi hyvä syy ostaa halpatyövoimamaassa tehtyjä vaatteita. Se syy on liian pienet tulot. Pienet tulot ja kallis asuminen on Suomessa vähävaraisuuden suurimpia tekijöitä. Isossa kuvassa länsimaisella ihmisellä ei pitäisi olla yhtäkään syytä ostaa muualla tehtyjä vaatteita. Suomi on ollut aina käsityömaa. Täällä osataan valmistaa vaatteita todella hyvin. Lisäksi meillä on nykyiseen hallitukseen asti ollut erittäin laadukas koulutus, jolla ollaan koulutettu mm. muotisuunnittelijoita. En halua yhdenkään ihmisen kuvittelevan, että me länsimaiset ahneet teemme turhamaisuutemme ansiosta jotain hyvää halpatyömaihin, jossa kankaiden parissa työskentelevä ihminen saa alle euron tunti työstään. Toimintamme takia esimerkiksi kaikkialla Afrikassa ei pystytä edistämään omavaraisuutta. Pelkästään sen takia, että meidän verkkokalvoille on iskostettu pieni vesipömppiksen omaava tumma lapsi ilman vaatteita. Tästä johtuen, moni meistä vie halppisketjun viimemalliston vaatteet hyväntekeväisyyteen. Aika ylitseampuva sana toimelle, joka luo hallaa meidän silmien kantamattomissa. Hyväntekeväisyys. Voi pojat. Ja tytöt. Hyväntekeväisyyttä on ostaa eettisesti valmistettu vaate. Tällöin vaatteen hinta on myös huomattavasti kalliimpi. Mekot ovat 200 eurosta ylöspäin. Niitä mekkoja ostellaankin hiukan vähemmän sitten. Mutta se on ympäristöteko! Jos mekko on valmistettu Suomessa käsin. Et tue lapsityövoimaa, et tue halpatyövoimaa, et tue ympäristöpäästöjä etkä kuluta kovin paljon materiaalia, sillä kynnys ostaa kalliita tavaroita on suurempi, kun ostaa halpoja asioita. Varsinaista maailmanpelastamista! Ainoa ongelma on enää se, että meillä Suomessa kovin monella ei ole varaa olla eettinen ja ekologinen. Se on vääryys.

Kun muutin omaan kotiin, asuntoni oli täynnä siellä ennen asuneen naisen huonekaluja. Löysin Ekotorin. Paras asia ikinä! Soitin ja sovin Ekotorin kanssa, pakettiauton hakemaan huonekalut pois ja henkilökunta tuli viemään huonekalut, joita en halunnut säästää. Maksoin epäkunnossa olevien poisviennin, ja he ottivat ilmaiseksi myytäväksi kelpaavat sekä elektroniikkatavarat. En ensisijaisesti halunnut ostaa Ikean huonekaluja. Sillä teho tuotanto. Löysin Tori.fi:n, ihanaa. Niin eettistä. Sieltä löysin samaa sarjaa 3-istuttavan sohvan, jota minulla oli jo 2-istuttavana. Kävimme isäni kanssa hakemassa sohvan nuorelta naiselta, ja tuntui tosi kivalta antaa hänelle hänen pyytämä summa. Paljon paremmalta, kun laittaa se Ikeaan, jossa vähintään kymmenen kassaa vetää 11h päivässä. Löysin Torista myös sohvapöytäni ja kirppikseltä yhden makuuhuoneen lasivalaisimen.

Uskoisin, että jos halpatyömaissa järjestäydyttäisiin vaatimaan länsimaisten tuntipalkkaa, maailmasta tulisi toden teolla parempi paikka. Olen pohtinut asiaa, ja mietin että pitääkö niiden lähes orjien tehdä niin halvalla työtä, jottei heillä olisi varaa ostaa ja kuluttaa. Kulutushan tunnetusti lisää tarjontaa, joka lisää tuotantoa ja se tuhoaa maapallon. Kysyin tätä taannoin Erkki Tuomiojalta, ja hänen vastauksensa rauhoitti minut. Ei, se että ihminen saa työstään kunnon palkan ei tuhoa kulutuksella maapalloa. Silloin saattaisi jopa käydä päinvastoin. Jos jokainen Intialainen kangastehdastyöläinen saisi kuukaudessa vaikka 1000 euroa, pystyisi tämä työläinen päästämään lapsensa kouluun. Koulussa lapsi saa tarvittavan tiedon ja taidon ympäröivästä maailmasta ja mahdollisuuden keksiä jopa uusia innovaatioita tulevaisuuteen, jotta me ei hukuttaisi roinaan. Mielestäni siis maailma pelastettaisiin, antamalla parempaa palkkaa jokaiselle. Muistetaanhan, että me kaikki ollaan yhtä arvokkaita. Osan potentiaali vaan menee hukkaan toisen itsekkyyden takia. Lisäksi tuotanto pienenisi, mutta hinnat nousisi. Ihminen ostaisi mitä tarvitsee, ja yritys pysyy pystyssä ja tekee voittoa eettisesti. win-win.

 

Olemme hyvin matkalla oikeaan suuntaan asenteissamme kulutusta kohtaan. Vielä on kuitenkin matkaa jäljellä. Toivon, että jokainen alkaa miettiä ennen ostoa sitä matkaa, jonka tuote on kulkenut, mistä se on lähtenyt ja mitä se pieni asia on vaatinut ympäristöltään.

Kommentit

Submitted by Rufus Cheyne (ei varmistettu) on Ma, 24.08.2020 - 12:55

Ikilinkki

Hello, I was just looking at your website viivuseila.fi over and
thought I would message you on your contact form and offer
some help. I really like your site but I noticed you weren’t getting a
lot of traffic and your Alexa ranking isn’t as strong as it could be.

https://monthlytraffic.xyz

Fortunately, I may have an answer for you. I can get you 1,000’s of
visitors looking at viivuseila.fi ready to buy your product, service or
sign up for an offer and fast. Our advertising network of over 9000
websites provides a low cost and effective online marketing solutions
that actually works. I can help your business get more online quality
traffic by advertising your business on websites that are targeted to
your specific market. The Internet is vast but you don’t have to spend
huge amounts of cash to jump start your business. I can get you 10,000
highly targeted visitors directly to your website for as little as
$49.00 for a 30 day trial run.

It has taken us 12 years to perfect our system and in addition to
being exciting, it works!!

If you would like to talk personlly or have any questions please stop
by and chat with me on my website.

Best Regards,
Monthly Traffic Club
https://monthlytraffic.xyz

Submitted by Aracely Eltham (ei varmistettu) on Su, 19.12.2021 - 09:21

Ikilinkki

Hi ,

I don’t need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline.

But unfortunately, it’s nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content.

At least that’s what I thought until I came across Article Forge...

Built by a team of AI researchers from MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an artificial intelligence (AI) powered content writer that uses deep learning models to write entire articles about any topic in less than 60 seconds.

Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful.

All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content.

Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content.

I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article in less than 60 seconds! =>> https://myarticleforge.blogspot.com/

I had to share this with you because I know this will be a game changer for your business.

If you’re writing your own content, Article Forge can take a long and difficult process and turn it into a single button click.

If you’re buying content, Article Forge’s flat fee, unlimited articles, and 60 second turnaround will be cheaper and faster than any other content provider.

Either way, Article Forge will help you take your content creation process to the next level.

More importantly, Article Forge offers a free 5-day trial so you can see for yourself how this technology will revolutionize your content pipeline for your niche and your use case.

So what are you waiting for? Click here to get your 5-day Free Trial and start generating unlimited unique content =>> https://myarticleforge.blogspot.com/

And make sure to thank me later when this tool has changed the way you create content :)

Brahma.

Submitted by Major Coward (ei varmistettu) on To, 03.03.2022 - 00:28

Ikilinkki

Hi!

In just a few hours from now, Tuberank Jeet 4 will be available for purchase.

=>> https://tuberankjeet4.bizoppsguide.com?traffic_source=cf&cost=0.0

This the new and the most powerful version of Tuberank Jeet, the world’s most popular
YouTube traffic and in this release they’ve added some really killer features.

Rank better on YouTube for traffic getting keywords and also appear on the sidebars of

other videos in the same niche.

Get a boost in YouTube traffic in the next 2 days and keep that growth for any time

period you want.

Optimize your YouTube videos with perfection without having to spend weeks and weeks

learning video SEO.

=>> https://tuberankjeet4.bizoppsguide.com?traffic_source=cf&cost=0.0

Generate explosive amounts of subscribers and build a list easier driving customers to

your offers by tapping into keywords that no one is exploiting.

Included YouTube marketing training gives you all their secret YouTube marketing

strategies.

Discover golden keywords with massive traffic and reach but with lower competition.

Blow your competition away!

Start today and build channels with thousands of visitors and even more without

breaking your back with hard work.

Build a powerful list even if you don’t have a product with video traffic.

Use your competition’s videos to get ahead by tapping into their traffic and driving their

visitors to yourself.

It’s the world’s most popular YouTube rankings and traffic software used by thousands of video
marketers. When you get it, you get the most robust and the most proven system available
anywhere.

The best thing is, it’s ridiculously easy to use, and yet all the info is right at your fingertips. No
complex charts to analyze or algorithms to crack. Tuberank Jeet gives you everything
step-by-step and takes the complexity out of rankings.

In fact, it actually tells you exactly what you need to do to rank big. No mystery there.

Frankly, if you’re going to have just one tool for YouTube in 2019, this better be it.

Check out the demo and you’ll agree with me.

Wanna bet? Here’s the link.

=>> https://tuberankjeet4.bizoppsguide.com?traffic_source=cf&cost=0.0

Cheers!
Brahma

Submitted by Renato Mortimer (ei varmistettu) on Ma, 07.03.2022 - 08:42

Ikilinkki

Hi!

I am sure you know that YouTube comments and backlinks are a sure fire way to drive high quality traffic and boost your YouTube channel rankings.

And if you could find channels and users in your niche and drive massive traffic from there legally, wouldn't that be the ultimate strategy?

Check the details here :- https://tubetraffic.bizoppsguide.com?traffic_source=cf&cost=0.0

Powered with the most intelligent comments engine, TubeTraffic builds your authority by laser targeting top YouTube channels and users in your niche.

Now you can leave comments on top authority channels on 100% autopilot and automate the process of driving highly targeted traffic to your channel ONLY with TubeTraffic.

=> https://tubetraffic.bizoppsguide.com?traffic_source=cf&cost=0.0

The most powerful YouTube marketing tool builds your YouTube channels authority and boosts your ranking.

=> Harvest a massive list of YouTube users that have uploaded videos or watched videos for the keywords in your niche.

=> Give your YouTube channel and videos a new lease of life with highly targeted traffic.

=> Grab dedicated video viewers, and people who have subscribed to and watch the top channels in your niche.

=> https://tubetraffic.bizoppsguide.com?traffic_source=cf&cost=0.0

=> Discover and legally steal traffic from the best channels and the best videos in any niche.

=>Get organic growth for your new YouTube channel.

=> Find & engage other YouTubers to get votes and followers, and get authority based rankings.

=> https://tubetraffic.bizoppsguide.com?traffic_source=cf&cost=0.0

I will be mailing you soon to remind you to check TubeTraffic.

Cheers,
Brahma

Submitted by Lois Perivolaris (ei varmistettu) on Su, 04.09.2022 - 15:10

Ikilinkki

Hi,

AI writing tool that promises to write plagiarism-free, SEO-optimized articles at the click of a button. Its most recent update is designed to handle long-form articles up to 1,500 words. It even has the ability to add relevant subheadings to your content.

==>> https://myarticleforge.blogspot.com

It can create high-quality articles in less than 60 seconds. Even those with the fastest typing speeds will find that impossible!

==>> https://myarticleforge.blogspot.com

Automatically generated content will be unique, high-quality, and will sound like it has been written by a human.

==>> https://myarticleforge.blogspot.com

And don’t forget to thank me later ;)

[Brahma]

Submitted by Teena Jasper (ei varmistettu) on Pe, 26.05.2023 - 11:44

Ikilinkki

Hey,

If making money were easy, everyone would do it. It isn’t - especially if you have no capital to start with.

Most people start a venture, suffer and quit. 50% fail in the first year, 90% within five years.

Suppose you have little or no money to start with. Then what?

Uber successful entrepreneur, Glen Ledwell, began with almost no money. He financed his company on credit cards and had to get creative.

He used the power of joint ventures to grow into a powerhouse online marketing machine - and now he’s sharing his secrets, along with veteran marketer, Mike Filsaime, in this brand new masterclass:

How to Instantly Become a Leading Expert in Your Industry, While Being Referred to as 'The Next Big Thing' by Every Respected Influencer in Your Market!

Grab your free spot now

https://redeyedeal.com/jvhacking

This is a tell-it-like-it-is event you do not want to miss! Even if you’ve never sold a product or service online or done any joint ventures yet, because you will after you see this.

The digital world is a huge business without spending your own money. Especially if you leverage your relationships. But you have to do it right.

Grab your free spot at Glen and Mike’s Online Training!

https://redeyedeal.com/jvhacking8 <== Click here now, space is limited.

In the digital marketing world, there’s a right way, a wrong way and a profitable way. Choose wisely.

Learn how to do it right from the start.

Hurry and grab your free spot at Glen and Mike’s Online Training!

https://redeyedeal.com/jvhacking

To your success

Submitted by Bart Breedlove (ei varmistettu) on Ma, 12.06.2023 - 22:03

Ikilinkki

Do you do contact form blasting to get sales? If you do I can provide you with lists of millions of verified contact forms. If you don't I can show you how I did it on your website contact form just now and it's easy for you to do it too. For details add me on Skype and let's chat, my ID is: live:.cid.7aad4787a72a11d0

Submitted by Oliver Gragg (ei varmistettu) on Su, 18.06.2023 - 01:56

Ikilinkki

Do you do contact form blasting to get sales? If you do I can provide you with lists of millions of verified contact forms. If you don't I can show you how I did it on your website contact form just now and it's easy for you to do it too. For details add me on Skype and let's chat, my ID is: live:.cid.7aad4787a72a11d0

Submitted by Sabrina Roseby (ei varmistettu) on La, 24.06.2023 - 04:43

Ikilinkki

I'm messaging you via your contact form on your website at viivuseila.fi. So by reading this message you just proved that contact form advertising works! Want to blast your ad to millions of contact forms? Or maybe you prefer a more targeted approach and only want to blast your ad out to websites in certain business verticals? We charge $99 to blast your ad to 1 million contact forms. Volume discounts are available. I have over 35 million contact forms. Let's discuss, contact me via Skype here: live:.cid.7aad4787a72a11d0

Submitted by Jeanett Millington (ei varmistettu) on Ma, 03.07.2023 - 01:02

Ikilinkki

Hi, I'm sending you this message via your contact form on your website at viivuseila.fi. By reading this message you're living proof that contact form advertising works! Do you want to blast your ad to millions of contact forms? Maybe you prefer a more targeted approach and only want to blast our ad out to websites in certain business categories? Pay just $99 to blast your ad to 1 million contact forms. Volume discounts available. I have more than 35 million contact forms. Let's get the conversation started, contact me via Skype here: live:.cid.b4d79bd7b12c4757

Submitted by Petra Cole (ei varmistettu) on Ke, 05.07.2023 - 12:57

Ikilinkki

How would you like hot leads from tomorrow,? We can run unlimited leads campaign for you just like this one you got from us today via your website contact form :-) plus more verticals. Come say hello if you need more clients from tomorrow. We Retained 84% of all our clients last 5 years. Pricing starts from just 500 for a full month, Phone us : +441159058917 Skype us : Affiliate2244 7 days week, Office location: Nottingham , London & Sussex

Submitted by Callum Berryhill (ei varmistettu) on Ma, 24.07.2023 - 05:37

Ikilinkki

Is this your website? viivuseila.fi? I just sent you a message via the contact form on your site and was wondering if you wanted to try some unique advertising that reaches business owners worldwide? How do we do it? Well you just witnessed our process. We send your ad text to contact forms on websites worldwide. Plans start at a hundred dollars for posting your ad to one million sites.

Lisää kommentti

Tällä kysymyksellä varmistetaan, että et ole roskapostia lähettävä skripti.

Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.