Vappupuhe 2018

Hyvä vappuväki.

 

Elämme tällä hetkellä aikoja, jolloin minun sukupolveni on helppo unohtaa miten sodat ovat vaikuttaneet. Minun vanhemmat ovat jo sitä sukupolvea, joita ei ole isovanhempiaan lähemmin toinen maailmansota koskettanut. Minun sukupolveni kaikki tietoisuus saattaa perustua koulun historian tunteihin. Mites, ne joita eivät ole kiinnostaneet historia juuri silloin kun siitä on opetettu? Tietämättömyys on huonosta. Puhumattomuus, on vähintään yhtä vakavaa. Se, ettei meille nuorille puhuta avoimesti ja kerrota rehellisesti mistä ja miten kaikkein pahimmat konfliktit ovat saaneet alkunsa, ei johda kehitykseen. Ei ole asiaa, jota ei voisi ääneen sanoa. Tai jos on, sitä enemmän se tarvitsee ääneen sanoa. Älkää ikinä unohtako kertoa ja puhua. Mitä enemmän näkökulmia, mitä enemmän nuorille on kerrottu, sitä vähemmän me haluamme ajautua samaan tilanteeseen mitä vähän yli 70 vuotta sitten tapahtui, tai mitä tapahtui 100 vuotta sitten. Me nuoret ollaan tulevaisuus, me nuoret haluamme löytää sovinnon tien, johon jokaisen on mielekästä sopeutua.

Toisessa maailmansodassa meni 73 miljoonaa ihmistä. Sisällissodassa meitä kuoli 38 tuhatta. Sota kosketti syvästi jokaisen menehtyneen perhettä, jokaista sodassa ollutta ja jokaisen sodassa olleen perhettä. Sota on pahin kaikista. Ja se mikä johtaa sotaan on vähintään yhtä pahaa, ymmärtämättömyys, myötätunnon puute ja joustamattomuus. Se ettei näe toisen ihmisen arvoa. Voiko olla mitään kamalampaa?

Uskon, että evolutiivinen kehitys on tehnyt meille nykypolville tappamisen vaikeaksi. Ja se on hyvä. Mutta miltä tulevaisuuden sotaa vastaava tilanne näyttää? Kukaan ei halua sotaa, mutta puoliaan on pidettävä. Miten se tapahtuu, jollei kukaan ymmärrä sinun hätää, sinun pelkoja, sinun tarpeita? Uskon, että myötätunto, ymmärrys, joustavuus, inhimillisyys ja etenkin eriarvoisuuden vähentäminen ovat parhaat avaimet sotien välttämiseen tulevaisuudessa.

Voiko seuraavan sodan syy olla syrjäytyminen?

Voiko seuraavan sodan syy olla eriarvoistuminen?

Voiko seuraavan sodan syy olla ilmastonmuutos?

Voiko seuraavan sodan syy olla raha?

Me emme voi tietää, mikä on seuraavan sodan syy. Me voimme kuitenkin tietää sen, mitkä asiat voivat olla siihen riskitekijöitä. Me voimme tehdä sellaista politiikkaa, joka ei tue riskitekijöitä vaan minimoi riskit konfliktille. Sellainen politiikka on inhimillistä.

Köyhyys omasta tahdosta tai toimista riippumatta ei ole inhimillistä.

Ei ole oikeudenmukaista leikata pienipalkkasilta ja sen jälkeen helpottaa kaikkein varakkaimpia säilömään omaisuuttaan.

Ei ole inhimillistä olla huomioimatta ihmistä ja hänen tarpeitaan.

Ei ole kovin ymmärtäväistä laittaa työkyvyttömiä työttömiksi työnhakijoiksi tai heikentää KELA:n etuuksia siten, että ihmisen tarvitsee valita lääkkeiden tai muun hyvinvoinnin välillä.

Ei ole kovin joustavaa syyllistää työttömiä työllisyystilanteesta, sen jälkeen kun yritykset ovat siirtäneet työllistävät tehtävänsä ulkomaille.

Ei ole kovin myötätuntoista palauttaa sotaa pakenevia ihmisiä takaisin keskelle kaaosta, jossa ei halua olla kenenkään sotivan osapuolen puolella.

Ei ole kovin myötätuntoista tai inhimillistä myydä aseita Saudi-Arabiaan, josta aseita saatetaan käyttää Jemenissä siviilejä kohtaan.

Meillä jokaisella on kerrottavaa. Meillä jokaisella on oma tarina. Meillä on sanoma.

Meidän pitää saada se sanottua, ettei se jää hyödyttämättömäksi ajatukseksi. Yhdessä myötätuntoisina, me voimme auttaa muita, olla inhimillisiä ja haluta ennen kaikkea toisillemme hyvää. Eikä enää ikinä ajautua sotaan, jossa käännytään kaltaisiamme vastaan, puhumattomuuden ja ymmärtämättömyyden takia.

Hyvät toverit, hyvä vappu väki. Iloitaan siitä, mihin pisteeseen ollaan päästy, ja pidetään huolta omalta osaltamme siitä, että huominen on vähintään yhtä hyvä, kun tämä päivä. Meidän tarvitsee löytää yhteisöllisyys. Se sama luottamus toisiamme kohtaan, joka on auttanut meitä rakentamaan tämän maan tähän pisteeseen sotien jälkeen. Kaiken sen kurjuuden, surun ja kaaoksen jälkeen. Kiitos siitä veteraaneille ja sodassa mukana olleille. Tämä aika tarvitsee kaikkein eniten yhteisöllisyyttä.

 

 

Lisää kommentti

Tällä kysymyksellä varmistetaan, että et ole roskapostia lähettävä skripti.

Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.