Turkuun on tulossa melko todennäköisesti uusi musiikkitalo. Olen ollut vastahankainen uuden musiikkitalon rakentamista kohtaan, sillä olen ollut kauhuissani kustannuksista, pidän vanhasta rakennuksesta ja nykyajan kertakäyttökulttuuri rakennusten osalta hirvittää yleisellä tasolla. On erityisen tärkeää käydä laaja pohdinta miten erilaiset sijaintivaihtoehdot vaikuttavat musiikkitalon tuomaan hyötyyn kaupunkilaisille. Näitä hyötyjä ovat muun muassa ammatin harjoittaminen, turismi, harrastaminen, yhteisöllisyys, musiikin tuoma hyvinvointi kuulijalle, ekologisuus, eettisyys ja yhdenvertaisuus. Toivon todella, että kaupunginvaltuusto päättää ekologiset ja eettiset kriteerit rakentamiseen, mikäli uusi talo päätetään rakentaa. Julkisuudessa on ollut puhetta hämähäkkitontista, Satama-alueesta jokirannassa Suomen Joutsenen vieressä ja Ratapihasta.
Herkulestontti vai Hämähäkkitontti
Eräs kuntalainen ehdotti Herkules-tonttia. Herkulestontti sijaitsee Myllytunnelin kupeessa. Mielestäni sekin on parempi idea kuin hämähäkkitontti. Toki kalliolle rakentamisessa saattaa olla samoja haasteita siinä missä hämähäkkitontilla, mutta paikka olisi keskeinen muttei niin ahdas kuin Hämähäkkitontin ympäristössä.
Jokirantaa tulisi ehdottomasti kehittää pidemmälle Telakkarannan suuntaan. Joki on Turun yksi valttikorteista. Hämähäkkitontti Kaupunginteatterin vieressä on ahdas ja kaiken lisäksi haastava alue rakentaa, mikä tarkoittaa myös suuria rakennuskustannuksia, veronmaksajille. En luota hämähäkki-tontin ympäristön taipuvan toimiviin pysäköintijärjestelyihin. Autolle on jo tällä hetkelle vaikea löytää paikkaa Samppalinnan kesäteatteriin tai maauimalaan, kaupunginteatteriin tai Paavo Nurmen stadionille mentäessä. On hyvä muistaa ettei kaikki onnistu tulemaan julkisilla kulttuurin ytimeen. Kulttuurin pitää olla helposti saavutettavissa kaikille.
Ratapiha
Ratapihan lähettävyydessä on puolestaan jo Logomo. Lisäksi rakentamisen aloittamiseen saattaisi mennä aikaa melko paljon Ratapihan muiden keskeneräisten hankkeiden takia. Toki ratapihan läheisyyteen olisi helppo tulla junalla. Helppo kulku musiikkitalolle voisi vedota ulkopaikkakuntalaisiin.
Suomen Joutsenen edusta
Satama-alue Forum Marinumin ja Suomen Joutsenen edestä vapautuu Viking Lineltä vasta joidenkin vuosien päästä, se ei oikein sovi tämän hetkiseen pikaiseen tarpeeseen. Suomen Joutsenen edustalle ollaan ajateltu rakennettavaksi uusi Historian museo. Hybriditalo olisi ollut ainakin minun mieleeni. Tanskan Århusissa sijaitsevan kulttuurikeskuksen kaltainen taiteellisen työskentelyn keskus saisi minulta kyllä parhaat pisteet.
Vai sittenkin Pansiontie
Näitä erilaisia vaihtoehtoja pohtiessa sain kuningasidean. Mitä jos unohdetaan kaikki edellä mainitut ja rakennetaan Musiikkitalo Pansiontien varteen? Mielestäni paras paikka uudelle musiikkitalolle olisi Pansiontien varrella. Tällä hetkellä Pansiontie on melko luotaan työntävä tehdasalue. Näen kuitenkin valtavan kehityspotentiaalin Pansiossa ja Pansiontiestä, joka Pansioon vie. Keskustasta on helppo tulla noin 5 km suora tie. Rautatieasemalta on yksinkertaisempi tie Pansiontielle, kuin Hämähäkkitontille. Pansiontieltä olisi myös mahdollisuus avata upea näkymä merelle. Jokirannan ohella merikin on Turun yksi valttikorteista. Merellinen Turku! Upea saaristo ja kaikki. Miksemme tuo sitä esille? Miksi ahtaamme kaikki jo nyt ahtaalle alueelle. Turussa on paljon tilaa levittäytyä ja rakentaa uusia rakennuksia keskustaa laajemmalle alueelle. Sijoittamisessa hajauttaminen on järkevää, niin on myös kulttuurissa. Pansio-Jyrkkälä alueella asuvat turkulaiset ovat Finnsote-tutkimukseen mukaan kaikkein tyytymättömämpiä Turun kulttuuripalveluiden tarjontaan. Joten eikö musiikkitalon, eli kulttuurin sydämen sijoittaminen Pansion suuntaan olisi juuri vastaus kysyntään. Markkinathan toimii niin, että kysyntä lisää tarjontaa. Pansion suunnalla ei tule myöskään parkkiongelmaa ja rakentaminen on helpompaa ja halvempaa jos vertaa ahdasta ja haastavaa kalliota keskustan suunnassa.
Tulevaisuusvaikutus Turulle
Turussa on suuret kasvuennusteet ja toiveet. Jos keskitämme kaikki hyvinvointia lisäävät palvelut samaan kasaan ihan ytimeen olen aika varma, että törmäämme moneen pieneen käyttömukavuutta vähentävään tekijään melko nopeasti. Tällä tavalla toimiessa Turku ei pysy yhdenvertaisena, vaan alueiden eriarvoisuus jatkaa kasvuaan. Kuinka moni lähiöissä oleva lapsi vahingossa eksyy harrastamaan keskustaan? Ei kovin moni. Sen lisäksi, että alueet eriarvoistuu, eriarvoistuminen tapahtuu suuremmalla todennäköisyydellä myös eri asuinalueilla kasvaviin lapsiin. Sitähän kukaan meistä ei halua. Eihän?
Minusta on hirveän tärkeä, ettemme rakenna rakennusta, joka on tyhjillään suurinta osaa ajasta. Lähtökohta kaikelle rakentamiselle tulee olla aina mahdollisimman tehokas käyttö. Toivonkin, että tuleva musiikkitalo tulee taipumaan jokaisen genren musiikille niin juhlaan kuin arkeen, esiintymiseen ja harjoittelemiseen. Mieltäni lämmittäisi myös, jos lapset ja nuoret saisivat tulevasta musiikkitalosta itselleen harrastepaikan taustoista riippumatta. Siten kaupunki osoittaisi tosissaan, että tukee nuorten harrastamista.
Yksi mahdollisuus konserttitaloasiassa olisi hyödyntää messukeskusta ja Gatorade Centeriä (Turkuhallia) Artukaisissa, jonka Turun kaupunki käsittääkseni omistaa. Artukaisiin on rautatieyhteys jota voidaan samalla perusparantaa lähijunakäyttöön. Alueelle kulkee tällä hetkellä perusparannettava Turku - Uusikaupunki rautatieyhteys.
Mikäli musiikkitalo tulee Gatorade Centterin yhteyteen se palvelisi tulevaisuudessa Pernon, Pansion, Härkämäen, Jyrkkälän ja Raision eteläosien asukkaita lähipalveluna ja muita ihmisiä helposti julkisten lähijunayhteyksien avulla.
Mikäli musiikkitalo tulee Artukaisiin luo se samalla positiivisia dynaamisia vaikutuksia Artukaisten alueen muuhun toimintaan ja esimerkiksi julkiseen liikenneinfraan.