Sitouttamispalkkio Turussa

Tänään Turun kaupunginvaltuustossa on puhuttu muun muassa osavuosikatsauksesta. Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus ylittää arviolta nettona n. 30 miljoonalla eurolla talousarvion. Syy ei ole todellakaan palkkakustannukset vaan suurin ylitys on ostopalvelut ja alibudjetointi. Turun sosiaali- ja terveysalan osalle työntekijöistä luvattiin 500 ja 1000 euron sitouttamispalkkio vuoden lopussa 2022. Sitouttamispalkkion suuruus riippuu työsuhteen pituudesta ja saajiksi valikoitui suurimman työntekijäpulan yksiköt. Tämä tsemppaa niitä olemaan ja pysymään töissä, joiden työyhteisö on vaikeassa ja haavoittuvassa asemassa. Toki sitouttamispalkkio ei palkitse toimivia työyhteisöjä, joissa mahdollisesti henkilöstöasiat ovat hoidettu sen verran hyvin, ettei kriisin partaalla olla päivittäin. Vaikka sitouttamispalkkio on täysin riittämätön pitkällä tähtäimellä, niin näen sen kuitenkin parempana vaihtoehtona kuin ei mitään.

 

Olemme Turun sosiaali- ja terveyslautakunnassa nostaneet esille palkankorotusten tarve niin usein, että joku on jopa ehkä saattanut suuttua, hermostua tai ärsyyntyä. Mutta mikään ei muutu, jollei kukaan ikinä suutu. Vähimmäisvaatimus olisi nostaa ja”harmonisoida” palkat naapurikuntien tasolle jo ennen hyvinvointialueelle siirtymistä. Tästä SDP:n ryhmä jätti aloitteen jo 2.2.2022. Emme ole saaneet vielä asiaan vastausta.

 

Itselläni on kolme selkeää vaihtoehtoa, miten voimme parantaa sosiaali- ja terveysalan houkuttelevuutta

  1. lyhyempi työaika nykyisellä palkalla
  2. 500€ peruspalkkaan lisää
  3. 50€ joka vuosi “vuosilisää” peruspalkkaan, kun ihminen työskentelee sosiaali- ja terveysalalla.

 

Kun tänään valtuustossa keskustelimme sote-alan palkkauksesta ja repliikkupuheenvuorossani kerroin suovani sote-alalle vaikka 500€ palkankorotuksen jokaisena kuukautena. Vastasi kokoomuslainen tähän, että seuraavana tulee miettiä mistä alamme supistamaan/leikkaamaan myös henkilöstöön liittyen. Arvostan rehellisyyttä ja toivottavasti rehellisyys jatkuu myös koko vaalien ajan. En lähtenyt enää väittelemään, mutta jäin vain miettimään, että jos kokoomuslaiset ovat valmiita leikkaamaan henkilöstömenoista, niin miten he sen tekevät? Meinasiko tämä valtuutettu, että sote-alan henkilöstön palkasta on leikkaamisen varaa?

 

Nykyisellä palkkatasolla työssäkäyvä hoitaja pärjää juuri ja juuri yksin. Mutta liian moni perheellinen hoitaja joutuu turvautumaan sosiaalietuuksiin, enkä tarkoita nyt lapsilisää vaan asumistukea ja toimeentulotukea. Kyllä palkalla pitää tulla toimeen vaikka olisi perhe. Jollei työnantaja maksa elämiseen riittävää palkkaa, niin verovaroilla täydennetään. Sosiaaliturvamme on hyvä, mutta työssäkäyvän ihmisen ei mielestäni sitä pitäisi tarvita. Sillä palkan on riitettävä elämiseen. Vaikka olisi lapsia. Tämäkään asia ei tietenkään ole pelkästään sosiaali- ja terveysalan ongelma vaan monen muunkin alan.

 

Lisää kommentti

Tällä kysymyksellä varmistetaan, että et ole roskapostia lähettävä skripti.

Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.