Submitted by Anonyymi (ei varmistettu) on Pe, 10.01.2020 - 09:22

Ikilinkki

Kun suomalaisia tuotteita myydään maailmalle, myydään samalla suomalaista elämäntyyliä. Puhutaan yleisesti, että amerikkalainen unelma on kuollut ja samalla amerikkalaisen elämäntyylin arvostus on alamaissa. Tässä tilanteessa amerikkalaisten tuotteiden myyntikin on vaikeaa eikä amerikkalaisuudesta saada lisäarvoa tuotteisiin. Esimerkiksi amerikkalaiset auton valmistajat, hampurilaisketjut ja vaikka juomafirmat on menettäneet markkinoitaan ja arvoaan amerikkalaisen unelman hajotessa ihmisten mielikuvissa.

Mikä on suomalainen elämäntyyli tai laajemmassa mittakaavassa skandinaavinen elämäntyyli? Miten haluamme erottua maailmalla ja olla samalla suunnan näyttäjiä, johon ihmiset maailmalla haluavat samaistua? Eli olla kehityksen kärjessä.

Skandinaavinen suhde työhön tulee olla yksi tällainen, jota ihmiset maailmalla ihailevat ja johon haluavat samaistua. Tehdään ahkerasti ja huippu tuottavasti uusimpia teknisiä ja sosiaalisia innovaatioita hyödyntäen lyhyenpää palkkatyöpäivää, jotta aikaa jää enemmän muuhun työn tekoon, kuten itsensä kehittämiseen opiskelemalla ja kotiasioihin, kuten omien lasten hoitamiseen ja hoivaan sekä yhdessäoloon ja harrastuksiin yms.

Palkkatyöpäivän lyhentäminen ja samalla työn tuottavuuden tehostaminen jaksamisen työssä parantuessa sekä kaikkia mahdollisia järkeviä teknisiä ja sosiaalisia innovaatioita hyödyntäen työnantajan kustannukset voivat jopa pienentyä nykyisestä monissa työtehtävissä.

Mikä arvo Suomelle muodostuu, kun Suomi siirtyy 6 tunnin työpäivään siten, että työtä tekevien ihmisten tekemän työpanoksen tuottavuus paranee ja samalla otetaan uusimmat ja parhaimmat tekniset ja sosiaaliset innovaatiot käyttöön parantamaan tuottavuutta? Miten paljon tämä lisää suomalaisten tuotteiden ja palvelujen kysyntää maailmalla? Esim. vaikka skandinaavinen vege hampurilainen yms. tai Suomessa tehokkaasti ja tuottavasti tehdyt sähköautot työvoimaa hyvin kohdellen tai Suomalaiset juomafirmat, jotka kehittävät Skandinaaviseen terveelliseen elämäntyyliin sopivia tuotteita maailmalle?

Nyt keskusteluissa on ollut Tanskan malli, jossa työttömyysturvaa ollaan porrastamassa. Jos porrastusta Suomessa suunnitellaan, tulisi se tehdä siten että työttömyysturvaa korotetaan työttömyyden alkupäästä eikä niin kuin nyt, että työttömyysturvaa ollaan vain leikkaamassa loppupäästä. Tanskassa työttömyysturva on monin verroin parempi kuin Suomessa niin alku kuin loppupäässäkin työttömyyttä.

Ruotsissa ollaan työelämässä vanhemmiksi kuin Suomessa tämä johtuu siitä, että Ruotsissa irtisanotaan uusimpina sisään tulleet työntekijät ensin ja vasta viimeiseksi kauemmin työssä olleet. Tällä on monia hyviä vaikutuksia työelämään esimerkiksi ei vaihdeta työpaikkaa niin helposti jos on saatu jo vanhan työntekijän asema työpaikalla. Uudet työntekijät myös arvostavat vanhoja työntekijöitä, koska heitä ei voi irtisanoa niin helposti ja haluavat edetä vanhojen työntekijöiden asemaan tämä motivoi parempiin työsuorituksiin eikä tule sairasta toisia syövää kilpailua työpaikalla työntekijöiden kesken. Vanhana työntekijänä tulee myös turvallisuuden tunnetta ihmisen elämään, koska tietää ettei ole heti ensimmäisenä irtisanottavissa. Sitoutuminen työnantajaan lisääntyy ja on esim. mahdollista saada pankista asuntolainaa helpommin ja paremmin ehdoin, kun on vanha työntekijä.

Tässä muutamia esimerkkejä Skandinaavisesta elämäntyylistä työelämän osalta, josta voisimme ottaa oppia.

Tulisi miettiä mikä on Skandinaavinen elämäntyyli, jota haluamme markkinoida maailmalle ja siinä sivussa tuohon elämäntyyliin liittyviä tuotteita ja palveluja. Eli miten olemme todellisia edelläkävijöitä ja suunnan näyttäjiä ihmisille parempaan tulevaisuuteen.

Tällä kysymyksellä varmistetaan, että et ole roskapostia lähettävä skripti.

Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.